fbpx
Geisenheimer

touko 27, 2021 | Uutiset

Riesling-viikot: Luostarin perintö

Riesling-viikkot, mikä ihana tekosyy! Aivan kuin tarvitsisimme syyn nauttia raikkaita saksalaisia rieslingejä. Mutta nyt jos koskaan se kannattaa.

Ympäri Suomen useissa kymmenissä ravintoloissa vietetään Riesling-teemaviikkoja. Ranta-Aitta kantaa kortensa kekoon esittelemällä oman ravintolamme teemaviinit hieman pintaa syvemmältä. Millaisia tarinoita löytyy viinien ja niiden tekijöiden taustalta?

Tervetuloa mukaan maistelemaan kirpeitä, makeita, tuhteja ja kepeitä viinejä sekä etsimään niille sopivinta annosta ruokalistaltamme.

(Kuva: FoodPhotographer.fi)

Luostarin perintö

Reinin jokilaakso kiemurtelee lukuisten viinitarhojen läpi. Heyl zu Herrnsheimin perhe on omistanut loistavalla paikalla sijaitsevat Brudersbergin palstat vuodesta 1909 alkaen.

Alueen viinihistoria on kuitenkin paljon vanhempi. Jo muinaiset roomalaiset tunsivat Rheinhessenin alueen sen viiniviljelmistä. 

Paljon ennen nykyistä isäntäperhettä Brudersbergin tarhoja kasvattivat ja kehittivät munkkiveljet. 1500-luvun puolivälissä Wormsin luostarit etsivät alueelta sopivia palstoja viiniköynnösten istutukseen ja nykyiset viljelmät saivat alkunsa. 

Sen kunniaksi viinin etiketissä edelleen komeilee tyytyväinen munkkiveli kultainen avain kädessään. Pääseekö sillä taivaaseen vai viinikellariin? Onko niillä eroa?

Baron Heyl Estate Riesling 2019

Euroopan pisimpiin jokiin kuuluva Rein vaikuttaa olennaisesti viininviljelyyn Rheinhessenin alueella.

Pohjavesi, maanalaiset virrat, maaperän koostumus, ilmasto, joella on näppinsä pelissä kaikessa. 

Tämänkertainen teemaviinimme, isäntäperheen nimeä kantava Baron Heyl Estate Riesling, on valmistettu sillä ajatuksella, että joen ja sään omaan tuotantoprosessiin kosketaan mahdollisimman vähän.

Ehkä luostarin jättämä perintö on juuri se, että ihminen ei liikaa sotkeudu luomisprosessiin?

Jokainen viljelykausi on erilainen vedenkorkeudeltaan, kosteudeltaan, valon määrältään ja lämpötilaltaan. Siksi samalta paikalta kerätyt rypäleetkin maistuvat joka vuosi erilaisilta. 

Vuoden 2019 sato maistuu juuri nyt tältä. Seuraavan vuoden sato taas erilaiselta.

Se mikä tässä viinissä pysyy, on kesän kypsyttämä makeus sekä maaperän ja riesling-lajikkeen tuottama hapokkuus. 

Ruokasuositus:

Makean ja hapokkaan viinin ruokapariksi sopivat mausteiset, jopa hieman tulisetkin annokset. Kokeile tätä viiniä Ranta-Aitan mustekala-annoksen kanssa. Tai jos olet seikkailunhaluinen, testaa miten makeahko valkoviini toimii porsaanribsien kanssa. 

Lue lisää Riesling & Co -teemaviikoista >> https://www.rieslingviikot.fi/ 

Kaikki teemaviinit:
Gut von Beiden Riesling Trocken
Geisenheimer Kläuserweg Riesling Spätlese
Quarzit-Schiefer Riesling
Baron Heyl Estate Riesling 2019
Wolf Scheurebe Trocken

Pääseekö sillä taivaaseen vai viinikellariin? Onko niillä eroa?

Uutiset

Lonkero & Lonkero Minifestivaali

Lonkero & Lonkero Minifestivaali La 7.8.2021 Juhlistamme 675-vuotiasta kotikaupunkiamme Porvoota. Koko lauantain tapahtumassa on tarjolla musiikkia, ruokaa ja juomaa. Vapaa pääsy! Welcome to Ranta-Aitta for a whole day Lonkero & Lonkero celebration! (In...

lue lisää

Ranta-Aitta Live The Älsklings

Ranta-Aitta Live: The Älsklings   Porvoon oma The Älsklings esiintyy terassillamme 16.7.2021 perjantai klo 18 alkaen Jokikatu 8, Porvoo. Vapaa pääsy! Porvoolaisen The Älsklingsin musiikki on meditatiivista folkrockia. Täydellistä livenä. Repertuaariin kuluu...

lue lisää