fbpx
Geisenheimer

touko 28, 2021 | Uutiset

Riesling-viikot: Viinimysteeri

Riesling-viikkot jatkuvat Ranta-Aitassa 13.6.2021 asti! Sinulla on vielä hyvin aikaa heittäytyä saksalaisviinien vietäväksi.

Tule kanssamme maistelemaan kuningatar-rieslingiä ja sen sukulaisviinejä. Tarjoamme teemaviikkojen kunniaksi valikoiman erilaisia, silti tunnistettavasti saksalaisia rieslingejä. Tarjoilemme viinit ja annokset juttusarjan kera.

Onko jonkin teemaviinin tarina erityisen kiehtova? Entä mikä on Ranta-Aitan ruokalistalta paras makuyhdistelmä?

Jokaiselle löytyy oma suosikki. Mikä on sinun?

(Kuva: FoodPhotographer.fi)

Viinimysteeri

Seuraava teemaviinimme ei tarkalleen ottaen ole riesling, vaikka rypäleellä on kyllä näppinsä pelissä.

Scheurebe on innokkaan saksalaisen viininkasvattajan tohtori Georg Scheun sata vuotta sitten kehittämä luomus. Tohtori Scheu risteytti rieslingin tuntemattomaksi jääneen maatiaislajikkeen kanssa.

Hän oli niin tyytyväinen tulokseen, että nimesi uuden lajikkeen itsensä mukaan. 

Pitkään luultiin, että hän käytti risteytyksessä rieslingin parina tutumpaa silvaneria. Modernit DNA-testit kuitenkin paljastivat, että tästä ei ole kyse.

Tohtorin käyttämä lajike on edelleen mysteeri.

Tuloksena on kuitenkin satoisa ja aromikas lajike, joka ei ole aivan yhtä kylmän kestävä kuin riesling, mutta tuottaa maukkaita ja laadukkaita viinejä.

Ne, jotka eivät pidä rieslingin hapokkuudesta, osaavat arvostaa scheureben tasapainoisempaa makua. 

Sopivina vuosina scheurebeen saadaan tarttumaan harvinainen ja arvostettu jalohome, jonka silaamista rypäileistä valmistetaan arvokasta makeaa jälkiruokaviiniä. 

Wolf Scheurebe Trocken

Wolfien sukutila sijaitsee Saksassa Pfalzin viinialueella, joka on parasta aluetta scheureben kasvatukseen.

Nuori isäntä Mathias Wolf on modernisoinut tilaa reippaalla kädellä.

Mathias kuuluu viinintekijöiden uuteen polveen, joka näkyy Instagramissa ja viinimessuilla. 

Vanhan kyräilykulttuurin sijaan alueen nuoret viinintekijät kannustavat toisiaan ja kirittävät  uusiin kokeiluihin.

Tämä löyhä yhteenliittymä tunnetaan nimellä Die Junge Südpfalz. Löydät Mathiaksen kumppaneineen helposti eri some-alustoilta tällä otsikolla.

Teemaviinimme Wolf Scheurebe Trocken on hyvä esimerkki perinteisen viinialueen modernista tuotteesta. Viini on kuiva, mutta siitä huolimatta erittäin aromaattinen.

Tuoksu tulvii vehreyttä: leikattua ruohoa ja herneenversoja. Maussa taas maistuvat kirpeät hedelmät ja mustaherukka. Tätä viiniä kannattaa tulla maistamaan kauempaakin.

Ruokasuositus:

Yleensä aasialaishenkinen ruoka vaatii makeamman viinin, jotta se pärjäisi ruuan maukumaailmalle. Wolf Scheurebe Trocken on nimensä mukaisesti kuiva, mutta siihen on pakattuna niin runsaasti aromia, että sen voi huoletta yhdistää Ranta-Aitan mausteisimpiinkin annoksiin.

Kokeile esimerkiksi appelsiini-misolla maustetun lohen kanssa. 

Entä mitä sinun makupalettisi sanoo tämän viinin yhdistämisestä Ranta-Aitan sieniannokseen Kinoko saltadoon? Toimiiko viini umamisten sienten kanssa vai ovatko ne kuin eri planeetoilta?

Lue lisää viinistä >> https://soil.fi/tuote/scheurebe-trocken/
Lue lisää Riesling & Co -teemaviikoista >> https://www.rieslingviikot.fi/ 

Kaikki teemaviinit:
Gut von Beiden Riesling Trocken

Geisenheimer Kläuserweg Riesling Spätlese

Quarzit-Schiefer Riesling

Baron Heyl Estate Riesling 2019

Wolf Scheurebe Trocken

Tohtorin käyttämä lajike on edelleen mysteeri.

Uutiset

Riesling-viikot: Luostarin perintö

Riesling-viikkot, mikä ihana tekosyy! Aivan kuin tarvitsisimme syyn nauttia raikkaita saksalaisia rieslingejä. Mutta nyt jos koskaan se kannattaa. Ympäri Suomen useissa kymmenissä ravintoloissa vietetään Riesling-teemaviikkoja. Ranta-Aitta kantaa kortensa kekoon...

lue lisää

Riesling-viikot: Jyrkillä Rinteillä

Vietämme Ranta-Aitassa Riesling-viikkoja. Sen kunniaksi tutustumme paremmin kaikkiin Ranta-Aitassa tarjolla oleviin teemaviineihin.  Kerromme tässä juttusarjassa hieman lisää viinin tekijöistä sekä kiehtovista tarinoista rieslingin taustalla. Jos olet jo menettänyt...

lue lisää

Riesling-viikot: Pitkät Perinteet

Riesling-viikkojen kunniaksi Ranta-Aitta esittelee omalta listaltaan löytyvät teemaviinit. Etsimme yhdessä niille sopivat ruokaparit Ranta-Aitan listalta.  Tutustumme myös tarkemmin viinin tekijöihin ja rieslingin ominaisuuksiin. Tästä jalosta juomasta on moneksi ja...

lue lisää