fbpx
sofia

elo 21, 2020 | Uutiset

Töissä Ranta-Aitassa: Matilda

Tässä juttusarjassa tutustutaan siihen, mitä Ranta-Aitan kulisseissa tapahtuu.

Robert ja Ida von Bell haluavat tarjota erityisesti nuorille tärkeää työkokemusta vaativalta ravintola-alalta. Miltä kesäravintola näyttää työntekijöiden silmin? Sofia, Matilda ja Ida kertovat.

Sarjan osat:

1/3 Sofia Wahlroos

2/3 Matilda Sande

3/3 Ida von Bell

Kokin työ on kovaa hommaa

Nuoresta iästään huolimatta porvoolainen Matilda Sande (17) on jo toista kesää töissä Ranta-Aitan keittiössä. “Opiskelen Prakticumissa Helsingissä kokiksi ja löysin sieltä Ranta-Aitan työpaikkailmoituksen.”

Matildalla on edessään vielä vuosi kokin opintoja ja sen jälkeen kiinnostavat restonomiopinnot. “Haluan jatkossa työskennellä joko matkailun parissa tai kokkina. Viihdyn tällä alalla”, hän jatkaa.

Alkushokin kautta hyvään paineensietokykyyn

Viime kesänä kerrytetty kokemus on antanut varmuutta: “Suurin ero itselle on se, että viime kesänä olin ensimmäistä kertaa töissä ja keittiötyön kovuus oli shokki. Nyt jo tiesin mihin olen tulossa.”

Keittiössä on kova vauhti, varsinkin silloin kun ravintola on täynnä. “Tärkeintä on, että pystyy tekemään paineen alla töitä eikä mene lukkoon”, Matilda kertoo.

Uudet raaka-aineet innostavat

Matildan mukaan parasta Ranta-Aitassa on hyvät työkaverit ja yhteishenki. Töihin on aina kiva tulla. Työsopimuksessa lukee, että Matilda on tarjoilija/kokki, mutta tämä kesä on sujunut pääasiassa keittiössä.

“Arvostan sitä, että olen saanut tehdä itselleni kiinnostavaa kokin työtä.” Myös Ranta-Aitan uudistunut ruokalista on innostanut. “Uudet kastikkeet ja aasialaiset raaka-aineet on olleet mielenkiintoisia ja opettavaisia.”

Palautetta ja opettelua

Entä mikä työssäsi on hankalinta? “Kurjinta on se, jos asiakas ei ole tyytyväinen”, sanoo Matilda. “Palaute tulee meille keittiöön yleensä vasta jälkikäteen. Tarjoilijat ja aputyöntekijät ovat enemmän etulinjassa. Idan ja Robertin kanssa käydään yhdessä läpi mikä on mennyt pieleen, ja mikä on meidän kuva siitä mitä on tapahtunut.”

Tekemisen meininkiä

Näin kahden kesän kokemuksella, suosittelisitko Ranta-Aittaa työpaikkana tutuillesi?

“Kyllä suosittelisin! Täällä on hyvät pomot, mutta stressiä pitää sietää ja olla valmis tekemään kovaa duunia,” Matilda sanoo. ”Keittiössä ollaan pienemmällä porukalla, mutta salin puolella paine näkyy asiakkaalle vielä enemmän. Se täytyy ottaa huomioon, jos tämä ala kiinnostaa.”

Työ jatkuu opintojen ohessa

“Koulu alkaa elokuussa, mutta jatkan töitä illoissa ja viikonlopuissa. Työvuorot on tähänkin asti joustaneet ja toiveita on saanut esittää,” Matilda kertoo.

Syksyssä mietityttää koronatilanteen vaikutus opiskeluun. “Toistaiseksi opiskelu on sujunut etänä, mutta viimeiseen kokkiopintovuoteen kuuluu useampia keittiöjaksoja. Jännittää miten ne onnistuu.”

 

Tärkeintä on, että pystyy tekemään paineen alla töitä eikä mene lukkoon

– Matilda Sande, Ranta-Aitta

 

Entä miltä ravintolatyö näyttää aputyöntekijän näkökulmasta? Tai alan konkarin silmin? Nämä selviävät juttusarjan muista osista. Kaikki ilmestyvät elokuun 2020 aikana.